Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Νέα υποψηφιότητα για τον τίτλο του φωτεινότερου άστρου στο Γαλαξία

Ένας νέος υποψήφιος για τον τίτλο του λαμπρότερο άστρο του Μίλκι Ουέι εντοπίστηκε από Γερμανούς αστρονόμους μέσα σε ένα νεφέλωμα στο συνωστισμένο κέντρο του Γαλαξία.

Το «Αστρο του Νεφελώματος της Παιωνίας» λάμπει με την ένταση 3,2 εκατομμυρίων Ήλιων, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics.

O νέος κοσμικός «γλόμπος» ανταγωνίζεται το Ήτα της Τρόπιδας, το άστρο που κατέχει σήμερα το ρεκόρ λαμπρότητας στο Γαλαξία, με ισχύ όσο 4,7 εκατ. Ήλιοι. Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι οι μετρήσεις της φωτεινότητας δεν είναι αρκετά ακριβείς ώστε να αναγνωριστεί ο νικητής πέρα από κάθε αμφιβολία.

«Πιθανότατα υπάρχουν και άλλα άστρα εξίσου λαμπρά, αν όχι λαμπρότερα, στον Γαλαξία μας τα οποία δεν είναι ορατά» σχολίασε η Λίντια Οσκινόβα, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Πότσδαμ στη Γερμανία.

Οι αστρονόμοι γνώριζαν ήδη το περίλαμπρο άστρο, μέχρι σήμερα όμως δεν είχαν καταφέρει να μετρήσουν τη φωτεινότητά του επειδή βρίσκεται μέσα στην κεντρική περιοχή του γαλαξία όπου υπάρχει πολλή διαστρική σκόνη.

Τη μέτρηση επέτρεψαν τώρα το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer και άλλα τηλεσκόπια που βλέπουν στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, μέσα σε περιοχές του διαστήματος αδιαπέραστες για το ορατό φως.

Το Αστρο του Νεφελώματος της Παιωνίας, ένας γαλάζιος γίγαντας που ανήκει στην κατηγορία των άστρων Γουλφ-Ρέιερ, ονομάστηκε έτσι επειδή βρίσκεται μέσα σε ένα νέφος αερίου και σκόνης που μοιάζει με το ομώνυμο λουλούδι.

Το νέφος δημιουργείται από το ίδιο το άστρο, το οποίο διαρκώς χάνει τεράστιες ποσότητες υλικού στη μορφή αστρικού ανέμου.

Οι μεγάλες απώλειες οφείλονται στο γενονός ότι το άστρο έχει μάζα 150 με 200 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, κοντά στο θεωρητικό ανώτατο όριο. Αν ήταν λίγο μεγαλύτερο, το αστρο θα είχε σπάσει σε δύο ή περισσότερα μικρότερα άστρα.

Τα άστρα αυτού του μεγέθους ζουν συνήθως μόνο λίγα εκατομμύρια χρόνια και οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ανά πάσα στιγμή θα εκραγεί σε σουπερνόβα.


Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=919888&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια: