Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Ένα αρχαίο μαιευτήριο άστρων εντόπισαν τηλεσκόπια της NASA

Ένας γαλαξίας στον οποίο χιλιάδες νέα άστρα ανάβουν κάθε χρόνο εντοπίστηκε από τηλεσκόπια της NASA στις παρυφές του ορατού Σύμπαντος.

Ο αρχαίος γαλαξίας, σε απόσταση 12 δισεκατομμυρίων ετών, παράγει έως και 4.000 νέα άστρα το χρόνο, αναφέρουν οι ερευνητές στο Astrophysical Journal Letters. Συγκριτικά, ο δικός μας γαλαξίας Μίλκι Ουέι γεννά κατά μέσο όρο μόλις 10 άστρα ανά έτος.

Η ανακάλυψη καταρρίπτει την κρατούσα θεωρία του «Ιεραρχικού Μοντέλου», σύμφωνα με την οποία τα άστρα ενός γαλαξία σχηματίζονται σταδιακά και όχι όλα μαζί σε ένα κύμα αστρογένεσης.

Πρόκειται για μια «έκρηξη γεννήσεων, στην οποία τα περισσότερα από τα άστρα του γαλαξία παράγονται όλα μαζί» δήλωσε ο Πίτερ Κάπακ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, το οποίο διαχειρίζεται το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν επίσης επίγεια όργανα αλλά και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Ο γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση 12,3 δισ. ετών, ενώ το Σύμπαν έχει ηλικία περίπου 13,4 δισ. χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι εικόνες που κατέγραψαν τα τηλεσκόπια προέρχονται από το μακρινό παρελθόν όταν το Σύμπαν ήταν μόνο 1,1 δισ. ετών.

Επόμενο βήμα των αστρονόμων θα είναι να εξετάσουν αν ο συγκεκριμένος γαλαξίας αποτελεί εξαίρεση, ή αν όλοι οι γαλαξίες του νεαρού Σύμπαντος λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο ως κοσμικά μαιευτήρια.


Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=918681&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια: